VÄLKOMMEN TILL GRÖNKLITTSGRUPPENS PRESSRUM

Här finns våra pressmeddelanden, presskontakter, bildarkiv och faktamaterial.

     
KONTAKTPERSON     OMRÅDE  KONTAKTINFORMATION
Mark Baljeu, VD/Koncernchef Grönklittsgruppen AB mark.baljeu@gronklittsgruppen.se, 0250-462 71, 070-626 86 55
Mari Tara, Försäljnings- och marknadschef Presservice mari.tara@gronklittsgruppen.se, 0250-462 65, 070-248 02 89.
Grönklittsgruppen reception Allmänna förfrågningar info@gronklittsgruppen.se, 0250-462 00, fax 0250-462 10.
     
     

Grönklittsgruppen AB avser att förvärva Mora Parken AB i Mora

Pressmeddelande den 6 juni 2014

Grönklittsgruppen AB har lämnat ett bud på Mora Parken AB där en process med ett upprättande av ett köpeavtal har påbörjats. Övertagandet planeras ske den 1 augusti och omfattar alla delar av Mora Parken AB det vill säga parken, campingen, hotellet, Prästholmen och Risagården.

 -Vi i Grönklittsgruppen är stolta och glada över att få förtroendet att driva Mora Parken AB vidare, säger Mark Baljeu, VD Grönklittsgruppen AB. Mora Parkens verksamhet tillsammans och dess goda renomé passar väl in i Grönklittsgruppens koncern som är ett av Sveriges snabbast växande turismföretag.   

Mora Parken AB är ett av Mora Kommun helägt bolag som bedriver verksamhet inom camping, stug- och hotellverksamhet samt restaurang-, konferens och bowling. Förvärvet av Mora Parken AB förstärker Grönklittsgruppens starka varumärke och skapar stordriftsfördelar inom framförallt administration, marknadsföring och försäljning.

Grönklittsgruppen köper hela Mora Parken AB genom att förvärva samtlia aktier av kommunen för 9,1 miljoner kronor. Hela köpeskillingenbetalas med nyemitterade aktier i Grönklittsgruppen och det innebär att Mora kommun blir delägare i Grönklittsgruppen med 2,9 % av aktierna. I Mora Parken AB finns idag lån med kommunal borgen som uppgår till 36 miljonerkronor och i samband med övertagandet kommer Grönklittsgruppen AB att lösa dessa lån.

Mora Parken AB omfattar plats för 500 husvagnar, stugor och campingstugor, moderna servicebyggnader, hotell med 212 bäddar och en centralbyggnad som huserar restaurang, konferens och en bowlinghall. Campingen är vackert belägen och känd för sin närhet till Mora och starka koppling till Vasaloppet. Anläggningen är belägen i direkt anslutning till Dalälvens badplatser. Mora är en av Sveriges starkaste turistorter sommartid.

Affären förutsätter ett positivt beslut i kommunfullmäktige den 23 juni.

 

 

 

Orsa Björnpark bygger ny anläggning

Lokatterna Einstein och Isa får nytt stort hägn

Pressmeddelande den 23 maj 2013

I dagarna får lokatterna i Orsa Björnpark ett nytt, präktigt hägn med vacker utsikt över Grönklitt. Det nya hägnet invigs i dag, den 23 maj, och är ännu en del i Orsa Björnparks arbete med att förbättra livsmiljön för parkens rovdjur. Samtidigt invigs en ny lodjurs-utställning med bilder, information och interaktiva stationer för stora och små.

– Med det nya stora hägnet kanske kärleken kan spira för vårt lodjurspar Einstein och Isa. Det är ett par som båda är viltfödda och hittades föräldralösa. Nu håller vi tummarna för tillökning redan i år, säger Pernilla Thalin, djurparkschef på Orsa Björnpark.

I dag, torsdagen den 23 maj är en stor dag för lokatterna Einstein och Isa på Grönklitt ovanför Orsa. De får ett nytt stort hägn, med platsbyggda kojor och stora stenar där de kan ligga högt upp på berget och utöva sin favoritsyssla – att njuta av utsikten. Samtidigt är det nya hägnet mer publikt och det är lättare för besökarna att se hur lokatterna lever.

De båda lokatterna är födda i det vilda, men hittades föräldralösa vid olika tillfällen. Nu bor de på Orsa Björnpark och är en del i arbetet med att utveckla kunskapscentrum för rovdjursfrågor, där det bland annat drivs bevarandeprogram för utrotningshotade djur. Hägnen efterliknar djurens ursprungliga miljöer för att ge så naturliga beteenden som möjligt. Lokatterna Einstein och Isa är genetiskt viktiga djur för lokattsstammen i landets parker.

Ny utställning ska öka kunskap om lokatten

Den nya lokattsanläggningen innehåller ett hägn på hela 2 000 kvadratmeter kuperad terräng, ett utställningshus med stora fönster med utsikt över kattberget, utställningar om lokatter och andra kattdjur samt lek- och lärstationer för barn. En ny stor utställning om Sveriges största kattdjur invigs samtidigt som det nya hägnet. Här ska man kunna uppleva djuren i sin rätta miljö, och samtidigt öka sin kunskap om rovdjuren. I utställningen finns bland annat en ”catwalk” med siluetter i naturlig storlek av våra olika kattdjur.

– Det här är en rejäl satsning på våra lokatter. Förutom att de kommer att må ännu bättre blir det också lättare för våra besöka att uppleva de vackra djuren på nära håll. Och får vi små kattungar i parken redan i sommar, då är lyckan total, säger Pernilla Thalin.

Lokatten finns i hela Sverige utom på Gotland och på Öland. Arten är klassificerad som nära hotad (NT) på artdatabankens lista.

Pressbilder och pressinformation finns att ladda ner från den 23 maj kl 13.00 på gronklittsgruppen.se, Press, Bildarkiv och Lokatt.

För mer information kontakta:

Pernilla Thalin, Djurparkschef Orsa Björnpark, tfn 0708 404 916 pernilla.thalin@orsagronklitt.se

Torbjörn Wallin, vd Torbjörn Wallin, tfn 070 649 12 89 torbjorn.wallin@gronklittsgruppen.se

Karin Pontén, pressinformation Vår pr-byrå, tfn 0708 66 66 31, karin.ponten@varprbyra.se


 

Grönklittsgruppen värvar ny vd

Pressmeddelande 2013-05-17

Mark Baljeu

Mark Baljeu, tidigare chef för O-Ringen, tillträder som vd för Grönklittsgruppen den 15 augusti.

– Mark Baljeu har den erfarenhet från ledarskap i tillväxtföretag som passar Grönklittsgruppens resultatfokusering och långsiktiga tillväxt som vi har stakat ut, säger Susanne Olofsson, styrelsens ordförande i Grönklittsgruppen.

Grönklittsgruppen är ett av Sveriges snabbast växande företag inom besöksnäringen och som framgångsrikt kombinerar verksamheter inom både sommar- och vinterturism. Nu satsar koncernen för fortsatta framgångskoncept.

– Det ska bli spännande och roligt att anta utmaningen att tillsammans med personal, partner och kunder fortsätta utveckla Grönklittsgruppens många anläggningar, som redan har så mycket att erbjuda. Jag är mycket glad över förtroendet att få leda detta arbete, säger Mark Baljeu.


 

För mer information:

Mark Baljeu, tillträdande vd för Grönklittsgruppen AB (publ).
Mobil: 070-626 86 55. E-post: mark.baljeu@gmail.com

Susanne Olofsson, styrelseordförande i Grönklittsgruppen AB (publ).
Mobil: 076-140 61 01. E-post: susanne.olofsson@mittkapital.eu


Grönklittsgruppen är ett av Sveriges snabbast växande turismföretag och omfattar följande anläggningar inom Camping, Temaparker och Skidanläggningar: Orsa Grönklitt, Orsa Björnpark, Orsa Camping, Orsa Bowling, Enåbadets Camping, Siljansbadets Camping, Grännastrandens Camping, Sagolandet Tomteland och Tänndalen. www.gronklittsgruppen.se

 


Sommarens nyheter 2013


  

Camp Wild
En familjeaktivitet i fotspåren av Wild Kids på Grönklitt, följ med en Camp Wild ledare till lägrena, vi bakar pinnbröd över öppen eld, tävlar i Camp Wild tävlingar och alla barn får diplom. Torsdagar kl 14-16. 75 kr/person. Barn under 7 år måste ha målsman med sig. Förbokas i receptionen senast dagen innan.

Camp Wild lägerskola
Orsa Björnpark är platsen där programserie Wild Kids spelats in. Tävlingsarenan står kvar och väntar på dig! Har du vad som krävs för att överleva i Orsas djupaste skogar? Häng med på vårt nya lägerskolekoncept. Inspirerat av TV-programmet Wild Kids som spelades in i Orsa Grönklitt. Vecka 20-22 (andra tider efeter förfrågan). Ingår logi i läger eller Tipitält, mat och aktiviteter. Ta med din scoutkår, fotbollslag, klass eller familj och umgås på ett roligt sätt. Ingen grupp är för stor eller liten för att uppleva detta äventyr!

Camp Care- Safaritjänst i Björnparken
Vi utför någon av safaritjänsterna från Wild Kids. Tänk på att ha kläder efter väder och att vi ibland är inomhus i djurstallar med tanke på allergier. Samling vid Nalletorget. För barn över 7 år. Pris 195 kr. Förbokas i receptionen senast dagen innan. Vecka 28-32.

Orientering med träningsbanor och naturpasset
Nya banor för både nybörjare och elit. Prova på orientering i motionsform genom att köpa Naturpasset – ett träningspaket med färdiga banor: 60:-/”paket” innehållande karta, startkort, kort instruktion. Efterfrågan på orientering har varit stor bland våra kunder, därför har Orsa Grönklitt och Mora OK inlett ett långsiktigt samarbete. Terrängen i omgivningarna passar mycket bra både för nybörjare och elit. Dessutom passar den också för både skid och cykelorientering. Utvecklingen av kartor kommer att ske i omgångar för att hela tiden kunna erbjuda färska kartor.

Lodjursanläggning
Den 23 maj öppnar vi ny Lodjursanläggning i parken. En ny fin anläggning med stora ytor för lokatterna i en kuperad miljö, ett utställningshus med stora fönsterrutor med utsikt ut över kattberget. Utställningar om lokatter, kattdjur och lek och lärstationer för barn.

Lodjursutställning
Sommaren 2013 har lodjuren fått ett nytt fint och publikvänligt hägn. I anslutning till detta har vi producerat nya utställningar om Sveriges största kattdjur. En utställning som även innehåller aktiviteter för barnen.


VM i polkagrisbakning
Gränna: Candy Capital of the World. Polkagris-VM som går av stapeln den 10 augusti i Gränna. Några av de bästa från hela världen gör upp om vem som är Världsmästare i traditionell gammaldags godistilverkning.
Anmälda deltagare från världens alla hörn. Arrangören av VM i polkagrisbakning är Candy Championships Committee.

Trollet Duns
Trollet Duns tycker om att berätta för barn och deras föräldrar om trollens värld och om alla äventyr man kan uppleva i trakterna kring Gränna. Han berättar ur den kända
sagosamlingen ”Bland tomtar och troll” Berättelserna ligger till grund för vad man sedan gör för pyssel i skaparverkstaden tillsammans med trollet.

Baka egna polkagrisar:
Nu har våra gäster möjlighet att själva baka sina polkagrisar. Under en timme får man pröva på att baka polkagrisar på ett polkagriskokeri i Gränna. Allt man bakar får man sedan ta med sig hem!


I sommar har Tomten och alla sagofigurer på Tomteland alldeles extra mycket nyheter, bus och skoj att presentera. Sagolandet Tomteland i ny sommarskrud är en upplevelse i sig med sjöarnas glittrande vatten som inbjuder till bad, fiske och båtturer. I skogarna kring Tomtens by bubblar det av mystiska ljud
och magiska läten. Det är älvorna och trollen som gör sig redo för ännu en spännande sommar tillsammans med dig. Så ta någon hårt i handen och träd in i sagornas värld
där allt kan hända.

Den magiska striden
För andra sommaren i följd. Till i sommar har den mycket omtyckta och spännande föreställningen spetsats till med vassare koreografi, sång, dans och skådespeleri. Dessutom har ytterligare en akt lagts till så att det blir 4 akter som löper över dagen.

Skogstomtestigen
En nyhet till är Skogstomtestigen där man kan kika runt i de små skogstomtarnas värld. Det är en liten upplevelsestig där man både kan se och höra spännande små saker.

Häxans busskola
Som även den utvecklats tills i sommar. Häxan har nya bus och trix på gång, lika hemliga för de vuxna som vanligt.
Älg och Ren
Här får du följa med någon av Tomtens hjälpredor som ska ge älgarna och renarna lite mellanmål –och samtidigt berätta lite om dem.

Tomtekraften
Både barn och vuxna får gå i lära för att få veta mer om Tomten och hans budskap. Inte minst får man chansen att laddas lite extra av den hemlighetsfulla och magiska Tomtekraften.

Häxrock
Häxan älskar att sjunga och busa. I Häxrocken dyker dessutom Sagofén, Alven och de tokiga trollen Ruffs och Flax upp. Alla kan hänga med på trollens egen superdiscodänga med en rolig dans som alla lätt kan
följa med i

 

Moraeus med mera
Preliminära datum är 4, 5, 7, 8, 9, 14, 15, 16 juni. Precis som förra året tar vår värd Kalle Moraeus med oss på ett musikaliskt äventyr bland talangfulla, kompetenta och kända musiker.

Midsommarfirande 21-22 juni
På Orsa Camping firas midsommar ordentligt. På själva midsommarafton firar vi traditionsenligt med midsommartåg, majstång, dans och spelmän. På midsommardagen även i år vara stora artistframträdanden Eric Saade står på stora scenen med ny sommarshow, även på lilla scenen är det artistframträdanden under hela kvällen med mat, dryckesförsäljning och tivoli under hela familjefesten. På midsommardagen har vi tivoli, dans och uppträdande på Uddens festplats.

OrsaYran
10,17, 24, 31 juli och 7 augusti. Varje onsdag vecka 28-32 äger traditionsenligt den maka-lösa musikfestivalen OrsaYran rum i Orsa centrum. 100-tals musiker fullkomligt anfaller gator och torg. Över allt hörs musik och spelglädje, ibland rycks förbipasserande med och nya band bildas.

Orsa Vattenfestival 19-21 juli
Under fredag och lördag erbjuder dagprogrammet massor av aktiviteter på, i och runt vattnet, bland annat vattenskidshow med Käglorna, vattenskoteruppvisning, tivoli, fallskärmshoppuppvisning, roddtävlingar med mycket mera. På kvällarna kommer några av Sveriges stora artister uppträda redan nu kan vi avslöja att årets största familjeakt Sean Banan kommer till Orsa lördag kväll den 20 juli. Söndagen är barnens familjedag med aktiviteter och underhållning.

Nya barn- och familjeaktiviteter
Under sommaren har vi ett antal nya aktiviteter för barn och familjer. Bland annat firat vår maskot Bärra Blåbär födelsedag varje vecka under högsommaren och bjuder alla barn på glass. Piraterna som bor på Orsa Camping är mer synliga på fler tematiserade områden.


Enåbadets Vandrarhem
Vandrarhemskonceptet på Enåbadets Camping. Fräscha nyrenoverade 2 och 4-bäddsrum, med TV och pentry. Alla rum har egen ingång från en loftgång. Boendet har ett lugnt läge inne på campingområdet med närhet till Enån och naturen. Härlig uteplats och rymlig parkering. Ett antal av våra nyare stugor ingår också i vårt vandrarhemskoncept, eget 2-bäddsrum i en fräsch stuga med kök, bad och WC med torkskåp, kamin och TV i det gemensamma allrummet. Även här finns en rymlig parkering.


Dalhalla – Naturens egenamfiteater, årets artister
Ett f d kalkbrott mitt i skogen i vackra Dalarna har på några år blivit en av världens mäktigaste och vackraste utomhusarenor. Dalhalla erbjuder ett tjugotal evenemang varje sommar under perioden juli till september. Repertoaren består av populärkonserter, opera och shower. Några av sommarens hittills stora highlights är Sting, Toto, Patti Smith och Melody Gardot. Fler konserter med både svenska och utländska artister tillkommer vartefter de blir klara. Under augusti spelas operaföreställningen Rhenguldet av Wagner


Classic Car Week
26/7-2/8 är det dags för en av sveriges största bilträffar. I samband med det blir det även en familjedag på kyrkudden med drive-in vigsel och dop.
Midsommardagen i Rättvik
Förutom vårt traditionella och familjevänliga firande på våra campingar, fortsätter vi på midsommardagens kväll med underhållning för hela familjen.
 


Det är något speciellt med sommaren på Blomsterfjället i Tänndalen. Luften, lugnet och den unika och spännande vildmarken som väntar på dig alldeles runt husknuten. Upplev fjället på en hästrygg, cykel eller till fots. Paddla dig fram längs slingrande och kristallklara vattendrag och lägg till vid en egen strand för bad och fiske. Det är sommaren i Tänndalen, fylld av spännande äventyr, vackra vyer och tid för avkoppling. Sommarens storsatsning med många nya aktiviteter för familjer och barn med b la:

24H Helags Adventure Race
Multisporttävling. Start i Ljungdalen.

Fjälltouren
Funäsdalens nya cykeltävling. 70 km alternativt 35 km. Start: Funäsdalen med målgång: Ramundberget.

Familjedagar
Med ditt barn i Centrum. Grottdagar med ISMA Pedagogik. Grottpojken och Vilseflickan tar er med på en spännande och annorlunda resa i världens största lärorum – Naturen. Med fantasins hjälp är allt möjligt.

Funäsdalen Golf
Jubileumsvecka med bl a Kjolgolf, Hickorygolf, Mellby Gård cup etc.

Matmässa på högfjället
Provsmakning, marknad, aktiviteter för både stora och små. Besök vårt mässområde där du kan ta del av lokalproducerade specialiteter. Funäsdalens bästa fjällkock koras i tävlingen ”Kockkampen på sprit kök”.
På kvällen boka en riktig gourmetmiddag


 

Nytt alpint lägenhetshotell visar upp det unika i Härjedalen:

Nu öppnar Ski Lodge Tänndalen

I dag slår Ski Lodge Tänndalen upp portarna för gäster som söker efter alpin skidåkning i toppklass. Det nya lägenhetshotellet är byggt för att visa upp det unika i västra Härjedalen, med allt från myskoxar till renhorn och fjällnatur. Lokala konstnärer, konsthantverkare och designers har jobbat in i det sista för att få allt klart till invigningen.

– På Ski Lodge Tänndalen vill vi visa upp historia, natur och kultur från trakten. Det här går inte att uppleva någon annanstans och vi kombinerar konceptet med ett perfekt läge mitt i backen, säger Richard Palmgren, platschef Tänndalen för Grönklittsgruppen.

Tänndalen är en av de mest snösäkra skidorterna i Europa och har varit ett välkänt resmål för skidåkare i mer än 80 år. Med nya Ski Lodge Tänndalen tar destinationen ett steg vidare, nu med full service både vinter – och sommarsäsong. Projektet har hittills kostat 106 miljoner kronor och bakom investeringen står Grönklittsgruppen AB tillsammans med ett antal externa delägare.Nästa år fortsätter storsatsningen i Tänndalen med en investering på 13 miljoner kronor i infrastruktur och snökanonsystem som kommer att säkerställa en längre vintersäsong. Tänndalen är ett expansivt fritidsområde och redan nu pågår också försäljning av tomter.

Västra Härjedalens djur, natur och konst

Ski Lodge Tänndalen har en byggnadsstil som hämtat inspiration från Härjedalen och inredningen har specialdesignats för att visa upp allt det unika som området har att bjuda på. Redan i foajén möts gästerna av modeller av myskoxar och på väggar och möbler syns skinn från varg, ren och björn. Baren är byggd av vindpinat virke från orten och ovanför den långa bardisken hänger en specialgjord ljuskrona av renhorn. Träsniderier, målningar och foton visar upp den magiska fjällnaturen, både i sommar- och vinterskrud. Även den långa historian av fjällturism lyfts fram genom bilder från äldre tider. Konferensavdelningen består av en gammal fäbod från fjällen som har byggts upp inne i Ski Lodge med timrade väggar och spåntak.

Höga fjäll ger pudersnö

Tänndalen har de högsta fjällen söder om polcirkeln, vilket förklarar att orten är en av de mest snösäkra i Europa. Det gör också att det ofta finns pudersnö i backarna, till glädje för både små och stora skidåkare. En normal vinter faller cirka fem meter snö och skidsäsongen pågår ofta från oktober till maj.

– Runt Ski Lodge Tänndalen finns 60 toppar på över 1000 meter, så vi har verkligen en helt unik alpin miljö här. Det finns backar för alla nivåer, och dessutom längdspår ända fram till hotellentrén, säger Richard Palmgren, platschef Tänndalen för Grönklittsgruppen.

 

Kort fakta om Ski Lodge Tänndalen

65 exklusiva lägenheter med 4-8 bäddar

2 sviter

1 relaxavdelning med behandlingsrum

350 sittplatser i restaurang Hamra Wärdshus

Kort fakta om skidåkning i Tänndalen

52 nedfarter

16 liftar

300 km preparerat längdspårsystem i Nordic Ski Center

450 rösade leder i högalpin miljö

 

Ski Lodge Tänndalen AB ägs av Hamrafjällets Lift AB (19 %), Mittkapital i Jämtland och Västernorrland AB (19 %), Rosebo Invest AB (19 %), Nils Skoglund Invest AB (19 %), Funäsdalens Bygg o Fastighet AB (10 %), Rutfjället AB (8 %) och Håkan Johansson (6 %).

Lägenheterna är utrustade med sängar från Jensen.

Mer information finns på www.tanndalen.com

Ladda ner högupplösta pressbilder och rörlig film

 

Är du intresserad av en pressresa till Ski Lodge Tänndalen? Kontakta gärna Elin Undén West,

elin.unden@varprbyra.se, 0733 50 26 25.

 

För mer information kontakta:

Richard Palmgren, platschef Tänndalen, tfn 070-333 94 32, richard.palmgren@gronklittsgruppen.se

Torbjörn Wallin, vd Grönklittsgruppen, tfn 070 649 12 89, torbjorn.wallin@gronklittsgruppen.se

 

Tänndalen är en del av Grönklittsgruppen som är ett av Sveriges snabbast växande turismföretag. Grönklittsgruppen omfattar följande anläggningar inom camping, temaparker och skidanläggningar: Orsa Grönklitt, Orsa Björnpark, Orsa Camping, Orsa Bowling, Enåbadets Camping, Siljansbadets Camping, Grännastrandens  camping, Sagolandet Tomteland och Tänndalen. 

 

 

Pressmeddelande den 11 december 2012

Glädjande bokningsläge för Grönklittsgruppen inför jul- och nyårshelgen 2012/2013

Bokningsstatistiken för logi vintersäsongen 2012/2013 gällande Grönklittsgruppens anläggningar (Orsa Grönklitt, Orsa Camping, Enåbadets Camping i Rättvik och Tänndalen) visar en total sammanlagd ökning med +26 % (jämfört med dagsläget avseende vinterperioden föregående år). Bokningsläget under jul och nyår är hela +33 % bättre än förra året och det är en mycket välkommen utveckling konstaterar Torbjörn Wallin, VD för Grönklittsgruppen.

-Vi är mycket glada över den positva bokningsutveckling vi har sett under denna vinter. Vintern har kommit till våra skidanläggningar i Orsa Grönklitt och Tänndalen och vi hoppas att den positiva trenden fortsätter säsongen ut.

Bokningsläget ökar på samtliga anläggningar inför den kommande vintersäsongen, Tänndalen är den anläggning som går absolut snabbast framåt med ett bokningsläge på hela + 70%. I Tänndalen återfinns också den enskilt största nyheten, Skilodge Tänndalen. Hela byggnaden andas ”Härjedalen” med design, inspiration och tradition. Skilodge Tänndalen invigs den 12 december 2012.

Med en blanding av både natur och konstsnö kan Orsa Grönklitt erbjuda fina längdspår och den efterlängtad alpina säsongen startar 22/12 i Grönklitt där man gjort kanonsnö sedan i några veckor nu. Den alpina säsongen är redan igång i Tänndalen med en snödjup i backarna på 50 cm och 64 km längdspår i området att erbjuda.

Nu laddar Orsa Grönklitt och Tänndalen för en riktigt stämmningsfull jul- och nyårhelg och vintersäsongen 2012/2013 är som vanligt fullspäckad med nyheter.

 

Pressmeddelande den 13 november 2012

Bokningsläge på rekordnivå i Orsa Grönklitt och Tänndalen

Bokningsstatistiken för logi inför vintern 2012/2013 gällande Grönklittsgruppens skidanläggningar visar en ökning med +16 % i Orsa Grönklitt och hela +47% i Tänndalen (jämfört med dagsläget föregående år avseende vinterperioden), vilket är det bästa bokningläget inför vintersäsongen någonsin för båda skidanläggningarna. Telefonerna går varma samtidigt som onlinebokningen fortsätter öka i andel.

Grönklittsgruppens VD, Torbjörn Wallin, berättar att ökningen sannolikt beror på en kombination av faktorer: Kalendereffekten 2012/2013, med helgdagsplaceringen över jul och nyår, innebär att det endast kräver enstaka semesterdagar för att få en hel vecka ledigt. Vidare har en effektiv koncernstrategi riktats mot att skapa tidiga bokningar i kombination med starkt fokus på produktutveckling för anläggningarna med många positiva nyheter åt gästerna denna vintersäsong. Rekordmånga nöjda kunder föregående vinter (mer än 98 % andel nöjda kunder), är också en bidragande faktor till den positiva utvecklingen.

En annan bidragande faktor till rekordsiffrorna i Tänndalen är Grönklittgruppens största enskilda nyhet denna vintersäsong: Ski Lodge Tänndalen. Hela byggnaden andas”Härjedalen” med
design, inspiration och tradition. Inslag av byggkonst ifrån Härjedalen, naturnära färger, tema ifrån naturen, kulturen, djur och Härjedalens historia. Ski Lodge Tänndalen erbjuder ski in/ski out-läge med 65 välutrustade hotellägenheter, hotelsviter, restaurang, barer, lounge och relaxavdelning. Ski Lodge Tänndalen invigs Luciahelgen 2012.

 

För ytterligare information kontakta:

Torbjörn Wallin, VD/Koncernchef, 070-649 12 89, torbjorn.wallin@gronklittsgruppen.se              
Mari Tara, Försäljnings- och marknadschef, 070-248 02 89, mari.tara@gronklittsgruppen.se

 

Grönklittsgruppen är ett av Sveriges snabbast växande turismföretag med verksamheter vid Orsa Grönklitt och Orsa Björnpark, Orsa Camping, Orsa Bowling, Sagolandet Tomteland, Enåns Camping i Rättvik, Siljansbadets Camping, Grännastrandens Camping i Gränna samt Tänndalens alpina skidområde.

Pressmeddelande den 31 oktober 2012

Storsatsningen Ski Lodge Tänndalen:

Smygpremiär med fjälltema på Hamra Wärdshus

I morgon är det alpin premiär i Tänndalen och samtidigt smygöppnar en del av Hamra Wärdshus i nya Ski Lodge Tänndalen. Under tiden görs de sista finslipningarna inför den stora öppningen av hela den nya restaurangen den 12 december. Med 350 sittplatser, lodgebar och stor solveranda satsar Hamra Wärdshus på att bli fjällens häftigaste vardagsrum, öppet året runt.

Hamra Wärdshus öppnar en del av restaurangen redan i samband med den alpina premiären för att kunna servera luncher och fika till hungriga skidåkare under helgerna. Hamra Wärdshus drivs av krögarparet Erik Hedberg och Elida Burman. De har tidigare drivit välrenommerade krogar i Hudiksvall och vill nu ta matupplevelserna på Ski Lodge Tänndalen till en ny nivå.

– Vi satsar på smaker från Härjedalsfjällen. I baren kommer vi att ha hjortronmojitos och köket kommer att servera rätter med ren, regnbåge och mandelpotatis. Hela miljön är också präglad av Härjedalen, med inredningsdetaljer som renskinn och renhorn, säger Erik Hedberg.

Natt-after-ski

En spännande nyhet för säsongen är att Hamra Wärdshus kommer att ha natt-after-ski, öppet
klockan 23-01 i samband med att backen har kvällsöppet. För den mer kvällströtte finns också en vanlig after ski varje dag under vintersäsongen.

På Hamra Wärdshus serveras frukost, lunch och à la carte-middag både för boende på Ski Lodge och för andra gäster. Här finns ett skönt barhäng och nattklubb och för barnfamiljer blir det temabufféer och barnmenyer både i restaurang och bar.

Hamra Wärdshus är hjärtat i Ski Lodge Tänndalen, en av årets stora satsningar i svenska fjällen. Ski lodgen ligger i en av Europas mest snösäkra skidorter, direkt vid pisten och med längdspår ända till entrén.

Öppettider

Den 1 november smygöppnar en avdelning av Hamra Wärdshus dagtid på helger.
Den 12 december öppnar nya Hamra Wärdshus samtidigt som Ski Lodge Tänndalen invigs.

Skilodge Tänndalen AB ägs av Hamrafjällets Lift AB (19 %), Mittkapital i Jämtland och Västernorrland AB (19 %), Rosebo Invest AB (19 %), Nils Skoglund Invest AB (19 %), Funäsdalens Bygg o Fastighet AB (10 %), Rutfjället AB (8 %) och Håkan Johansson (6 %).

Mer information finns på www.tanndalen.com och www.hamrawardshus.se

För att ladda ner högupplösta pressbilder och rörlig film, gå in på:

http://www.gronklittsgruppen.se/bildarkivphotos/ski-lodge-tanndalen__100

Är du intresserad av en pressresa till Ski Lodge Tänndalen? Kontakta gärna Elin Undén West,

elin.unden@varprbyra.se, 0733502625

För mer information kontakta:

Erik Hedberg, krögare Hamra Wärdshus, 070 866 84 13

Richard Palmgren, platschef Tänndalen, tfn 070-333 94 32, richard.palmgren@gronklittsgruppen.se

Torbjörn Wallin, vd Grönklittsgruppen,  tfn 070 649 12 89, torbjorn.wallin@gronklittsgruppen.se

 

Pressmeddelande den 23 oktober 2012

Längdskidpremiär i Orsa Grönklitt!

På lördag den 27 oktober öppnar Orsa Grönklitt ca 1,5 km belyst längdspår på sparad snö från föregående vinter. Orsa Grönklitt är därmed en av de första anläggningarna i Sverige att öppna för längdskidåkning. 

Över 5 000 kubik sparad snö kommer att köras ut i spåren under denna vecka. Snökanonerna står redo i både backar och spår. Snökanonkylan som ser ut att komma under nästa vecka gör att vi kan påbörja arbetet med ytterligare snöläggning.

När natursnön kommer, vilket den brukar göra den här tiden i Grönklitt, så går det snabbt att få till många kilometer längdspår på vägar och leder. Totalt erbjuder Grönklittsanläggningen 80 km längdspår. Följ gärna informationen som uppdateras på hemsidan avseende väder och snöläge.

Välkommen till årets längdskidpremiär på Grönklittsanläggningen!

Orsa Grönklitt är en Skidanläggning inom Grönklittsgruppen och har 23 nedfarter, 12 liftar, 80 km längdspår. 2900 bäddar, Limbygården, Orsa Björnpark, konferensmöjligheter, skidshop/skidhyra, aktiviteter,  restauranger och ny Toppstuga.

För ytterligare information kontakta:

Lars Axelsson,  Anläggningschef Grönklittsanläggningen , Tel nr 070- 333 51 80, lars.axelsson@orsagronklitt.se


Alpinpremiär i Tänndalen

Som en av de första skidanläggningarna i svenska fjällen, räknar vi med att öppna en del av Headstråket i Hamra - Vinterns första öppna nedfart i Tänndalen(en del av Funäsfjällen) torsdagen den 1 november.

Följ gärna informationen som uppdateras på hemsidan avseende väder och snöläge.
Välkommen till årets alpinpremiär på Tänndalens skidanläggning!

För ytterligare information, kontakta:
Richard Palmgren, Anläggningschef Tänndalen, tel: 070-333 94 32, richard.palmgren@gronklittsgruppen.se
Micke Blomquist, Driftschef, tel: 070-666 98 03
micke.b@tanndalen.com

 

Pressmeddelande den 5 oktober 2012

För stora eller små grupper:

Nya Ski Lodge Tänndalen satsar på konferenser

När Ski Lodge Tänndalen öppnar den 12 december blir Härjedalsfjällen tillgängliga med fullservice året runt för konferenser och grupper. På vintern är Tänndalen en av de mest snösäkra skidorterna i Europa med mängder av aktiviteter i en orörd vildmark. På sommaren öppnar fjällvandring och mountainbike för stora naturupplevelser.

– Ski Lodge Tänndalen har boende och restauranger som ger konferensen en extra guldkant och vi toppar med alpin skidåkning i världsklass och världens största längdåkningssystem, säger Richard Palmgren, platschef Tänndalen för Grönklittsgruppen.

Ski Lodge Tänndalen har ett bra läge direkt vid pisten, och kan ta emot grupper upp till 150 personer. Konferenslokalen är mycket speciell, en fäbod från fjällen som har byggts upp inne i Ski Lodge med timrade väggar och spåntak. Det ger en mysig känsla från förr samtidigt som lokalen är fullt utrustad med modern teknik för effektiva möten. Med 65 exklusiva lägenheter, relax, restaurang, bar och lounge står Ski Lodge Tänndalen för all service som kan behövas runt mötena.

Skidåkning med proffscoach eller möte med myskoxar

Men bra konferenser består av mer än bara möten. Ski Lodge Tänndalen har både teambuilding och aktiviteter som ger minnen för livet. Här finns alpin åkning i världsklass och världens största längdåkningssystem. Grupper kan slipa på längdåkningen med teveprofilen Anders Blomkvist som egen coach, och större sällskap kan hyra en egen pist för en dag. Skotersafari i lössnö, hundspann, heliskiing eller möten med myskoxar är annat som kan ingå i konferensuppläggen.

Vid sommarkonferenser på Ski Lodge Tänndalen kan upplevelsen kryddas med mountainbike på mer än 30 mil cykelled, vandring på kalfjället med eller utan guide, bergsklättring, ridning eller guidade turer i den orörda fjällnaturen.

Maten är en viktig del av konferensen

Eftersom mat och dryck är en viktig del av konferensen för många har Ski Lodge Tänndalen satsat extra på att skämma bort gästernas smaklökar. Här finns allt från catering på högfjället till matlagningskurser/teambuilding i restaurangköket eller proffsiga provningar av cognac, choklad eller vin.

– När det gäller aktiviteter så anpassar vi oss efter gruppernas behov, men vi kommer gärna med förslag på innehåll. Det som skiljer oss från andra konferensanläggningar är förstås vårt unika läge i högalpin miljö, det är lika häftigt både på vintern och sommaren, säger Richard Palmgren.

Skilodge Tänndalen AB ägs av Hamrafjällets Lift AB (19 %), Mittkapital i Jämtland och Västernorrland AB (19 %), Rosebo Invest AB (19 %), Nils Skoglund Invest AB (19 %), Funäsdalens Bygg o Fastighet AB (10 %), Rutfjället AB (8 %) och Håkan Johansson (6 %).

Mer information finns på www.tanndalen.com

För att ladda ner högupplösta pressbilder och rörlig film, gå in på:

Bildarkiv/ski-lodge-tanndalen

Är du intresserad av en pressresa till Ski Lodge Tänndalen? Kontakta gärna Elin Undén West,

elin.unden@varprbyra.se, 070 350 26 25.

För mer information kontakta:

Richard Palmgren, platschef Tänndalen, tfn 070-333 94 32, richard.palmgren@gronklittsgruppen.se

Torbjörn Wallin, vd Grönklittsgruppen,  tfn 070 649 12 89, torbjorn.wallin@gronklittsgruppen.se


Pressmeddelande den 10 september 2012

Tänndalen – en av Europas mest snösäkra skidorter:

Nya Ski Lodge Tänndalen öppnar mitt i backen

Den 12 december öppnar en helt ny Ski Lodge i Tänndalen, en av de mest snösäkra skidorterna i Europa. Den höga höjden har gjort att skidåkare har vallfärdat till Tänndalen i 80 år och i dag finns här både alpin åkning i toppklass och världens största längdåkningssystem.

– Ski Lodge Tänndalen har ett perfekt läge direkt vid pisten och vi drar fram längdspår ända till hotellentrén. Inredning och byggnadsstil har inspiration från Härjedalen och här finns både exklusiva lägenheter och generösa utrymmen för restaurang, barer, relax och lounge, säger Richard Palmgren, platschef Tänndalen för Grönklittsgruppen.

Ski Lodge Tänndalen är ett av de största investeringsprojekten i Tänndalens historia och med den nya satsningen kommer Tänndalen att vara öppet med full service både vinter – och sommarsäsong. Projektet är på 92 miljoner kronor och bakom investeringen står Grönklittsgruppen AB tillsammans med ett antal externa delägare.Nästa år fortsätter storsatsningen i Tänndalen med att säkerställa sju månaders vintersäsong, en investering på 25 miljoner kronor i infrastruktur och snökanonsystem.

Exklusiva lägenheter och stort område för umgänge

Ski Lodge Tänndalen har 65 exklusiva lägenheter med fyra till åtta bäddar och allt man kan behöva för självhushållning. Det finns två sviter med privat bastu och dessutom en allmän relaxavdelning med behandlingsrum. Restaurang, bar och lounge ligger i anslutning till varandra och bildar ett stort och avslappnat område för umgänge och möten med öppen spis, soffor och fåtöljer. För barn och tonåringar kommer det att finnas lekrum, tevespel och olika aktiviteter.

Ski Lodge Tänndalen har hämtat inspiration från Härjedalen, både vad gäller byggnadsstil och inredning. I de gemensamma utrymmena kommer besökarna hitta spår av fäbodar, myskoxar, rennäring och vyer från fjällen. Tänndalen har en 80-årig historia som turistort, något som också kommer att synas i Lodgens utsmyckning.

Höga fjäll ger pudersnö

Tänndalen har de högsta fjällen söder om polcirkeln, vilket förklarar att orten är en av de mest snösäkra i Europa. Det gör också att det ofta finns pudersnö i backarna, till glädje för både små och stora skidåkare. En normal vinter faller cirka fem meter snö och skidsäsongen pågår ofta från oktober till maj.

Stort liftsystem och längdspår i världsklass

Tänndalen har ett liftsystem med 52 nedfarter och 16 liftar, med tuff skidåkning ovanför trädgränsen för den som vill men också med mer backar för barn. Nordic Ski Center i Tänndalen ett rekordlångt preparerat längdspårsystem på 300 km och det finns dessutom 450 km rösade turleder i högalpin miljö och spårgator för skoter för den som vill åka fristil.

– Många har redan upptäckt våra perfekta backar och längspårdsystemet i världsklass och vi kan redan nu se en ökning inför vintersäsongen med 45 procent jämfört med förra året. Med Ski Lodge Tänndalen gör vi en extra satsning på boende, service och upplevelser som jag tror att våra gäster kommer att uppskatta säger Richard Palmgren.

Skilodge Tänndalen AB ägs av Hamrafjällets Lift AB (19 %), Mittkapital i Jämtland och Västernorrland AB (19 %), Rosebo Invest AB (19 %), Nils Skoglund Invest AB (19 %), Funäsdalens Bygg o Fastighet AB (10 %), Rutfjället AB (8 %) och Håkan Johansson (6 %).

Mer information finns på www.tanndalen.com

För att ladda ner högupplösta pressbilder och rörlig film, gå in på:

Bildarkiv/ski-lodge-tanndalen

Är du intresserad av en pressresa till Ski Lodge Tänndalen? Kontakta gärna Karin Pontén,

karin.ponten@varprbyra.se, 0708 66 66 31.

För mer information kontakta:

Richard Palmgren, platschef Tänndalen, tfn 070-333 94 32, richard.palmgren@gronklittsgruppen.se

Torbjörn Wallin, vd Grönklittsgruppen,  tfn 070 649 12 89, torbjorn.wallin@gronklittsgruppen.se


 

Pressmeddelande den 23 augusti 2012

+ 44% i bokningsläge inför vintern i Grönklitt och Tänndalen


Bokningsstatistiken för logi inför vintern 2012/2013 gällande Grönklittsgruppens skidanläggningar visar en kraftig ökning med +44 % (jämfört med dagsläget avseende vinterperioden föregående år). Telefonerna går varma samtidigt som onlinebokningen fortsätter öka i andel. Vissa högsäsongsveckor börjar redan uppnå en hög beläggning.

Grönklittsgruppens VD, Torbjörn Wallin, berättar att ökningen sannolikt beror på en kombination av faktorer: Kalendereffekten 2012/2013, med helgdagsplaceringen över jul och nyår innebär att det endast kräver enstaka semesterdagar för att få en hel vecka ledigt, en effektiv koncernstrategi som riktar sig mot att skapa tidiga bokningar samt starkt fokus på produktutveckling på anläggningarna med många positiva nyheter för gästerna denna vintersäsong (läs gärna nästa veckas vinter broschyr för ytterligare information). Rekord många nöjda kunder föregående vinter (mer än 98 % andel nöjda kunder), är också en bidragande faktor till den positiva utvecklingen.

Samtidigt som vi upplever en positiv ökning, är det viktigt att påpeka att gästerna på våra anläggningar uppvisar ett ändrat bokningsbeteende genom att boka tidigt på året inför vintersäsongen. Det nya bokningsmönstret i kombination med ett kapacitetstak för logi under högsäsongsveckorna bidrar sannolikt till en dämpande bokningsutveckling framöver.

För mer information kontakta:

Torbjörn Wallin, VD/Koncernchef, 070-649 12 89, torbjorn.wallin@gronklittsgruppen.se              
Mari Tara, Försäljnings- och marknadschef, 070-248 02 89, mari.tara@gronklittsgruppen.se

 

Pressmeddelande den 19 juni 2012

Kodiakbjörn flyttar till enda utvalda parken utanför Alaska


Världens största björn till Orsa Björnpark

I dag öppnar Orsa Björnpark en ny anläggning för Kodiakbjörn – världens största landlevande rovdjur. Den omhändertagna ungbjörnen Taquka har flugits till Orsa från Alaska. I sitt nya hem Kodiak Island har han gott om utrymme att fiska lax, leka och busa. Orsa björnpark är utvald som enda park i världen av Alaska att ta emot de mäktiga Kodiakbjörnarna. Tillsammans med omfattande utställningar om den fascinerande vildmarken på Kodiak och en framgångsrik förvaltning av björnar i Alaska blir Kodiakbjörnen en ambassadör för sina vilda artfränder.

Efter flera år av granskning har Björnparken och Rovdjurscentrum i Grönklitt blivit utvalda som den enda platsen i världen dit Alaskas myndigheter kan tänka sig att sända Kodiakbjörnar. På sikt blir det minst två Kodiakbjörnar som tillsammans med alla utställningar kommer att göra mycket nytta för relationen människa rovdjur och vara ambassadörer för de vilda björnarna.

Grönklitt räddade livet på björnungen

Taquoka hittades i Alaska i december 2010, efter att hans mamma blivit skjuten i den årliga björnjakten. I stället för att björnungen avlivades beslutades att Orsa Björnpark skulle få chansen att ta emot honom. Här var björnen garanterad ett bra liv och skulle tillsammans med utställningar bidra till att göra världen för vild björnar bättre.

– Äntligen är vår efterlängtade Kodiakbjörn här. Det är en seger och ett bevis för att vi verkligen har en björnpark och ett rovdjurscentrum i världsklass här uppe i norra Dalarna. Vi hoppas att så snart som möjligt få hit en hona så att Taquka får sällskap, säger Torbjörn Wallin, vd Grönklittsgruppen.

Stor anläggning för ett rikt liv

Kodiakbjörnarna kommer att bo i ett hägn som är 20 000 kvadratmeter stort och som innehåller de naturtyper som Kodiakbjörnen är van vid som sjöar med möjlighet att fånga levande fisk i, strandzoner med örter att beta av och skogspartier att gömma sig .

I Orsa Björnpark finns de nordiska stora rovdjuren, skandinavisk brunbjörn, varg, lo och järv, och även Dalarnas landskapsfågel Berguv. Här finns också Kamtjatkabjörn, sibirisk tiger, persisk leopard och världens största isbjörnsanläggning Polar World. Sommaren 2011 flyttade även snöleopard in i Leopard Center. I anslutning till parken finns också ett Rovdjurscentrum som producerar utställningar och information både i parken och centrat.

Förutom samarbetet med myndigheterna i Alaska är satsningen på Kodiakbjörn i Orsa Grönklitt möjlig tack vare investeringsstöd från länsstyrelsen i Dalarna samt stöd från EU och Region Dalarna till Rovdjurscentrum för produktion av utställningar mm. Anläggningen har kostat 22 miljoner kronor att bygga, varav 3 miljoner utgör information och utställningar, och Orsa Björnpark hoppas nu att nå en bred naturintresserad allmänhet och skolklasser från Sverige, såväl som ännu fler besökare från andra delar av Europa.

Björnparken är unik genom sin samverkan med Rovdjurscentrum. Anläggningarna utgör tillsammans en källa till kunskap om rovdjuren. Det är det som gjort att man blivit utvald som enda anläggning i världen för att få ha Kodiakbjörnar. Förutom att uppleva stora rovdjur på nära håll i en modern anläggning kan besökaren ta del av en rad utställningar och information både i parken och i centrat.

För mer information kontakta:

Torbjörn Wallin, vd Grönklittsgruppen tfn, 070 649 12 89 torbjorn.wallin@gronklittsgruppen.se

Pernilla Thalin, djurparkschef Orsa Björnpark tfn, 0708 404 916 pernilla.thalin@orsagronklitt.se

Anders Björklund, Vd Rovdjurscentrum Grönklitt, tfn 0730-368200 anders.bjorklund@orsa.se

Pressmeddelande från Grönklittsgruppen AB 2012-06-18

 

Lyckade nyemissioner genomförda på 55,3 miljoner kronor inom Grönklittsgruppen AB!

I mars 2012 beslutade sig styrelsen för Grönklittsgruppen AB (publ) att genomföra en nyemission på 35 mkr på uppdrag av ägarna via beslut i bolagsstämman i januari månad.

Nyemissionen som skulle genomföras i ett svårt konjunkturklimat hade som målsättning att skapa ett kapitaltillskott på 35 mkr till bolaget.

När teckningstiden var slut i maj månad var nyemissionen övertecknad.

En extra bolagsstämma genomfördes med beslut om en extra nyemission för att skapa utrymme för det stora intresset att teckna aktier i bolget.

Efter tilldelningsbeslut från styrelsen har nu totalt 55.3 mkr inbringats till bolaget inklusive en apportemission på 0.8 mkr i samband med förvärvet av Gränna Camping den 16/4.

De båda lyckade nyemissionerna för Grönklittsgruppen AB (publ) har genomförts under en svår ekonomisk period där många andra bolags nyemissioner mött svårigheter.

De fyra enskilt största deltagande aktörerna i nyemissionen är Inlandsinnovation (ny delägare), Mittkapital i Jämtland och Västernorrland AB(delägare sedan tidigare), Rosebo Invest AB (privat investerare, delägare sen tidigare) samt Ekonord Invest AB (ny delägare).

Basfakta om dessa fyra investerare:

Inlandsinnovation är ett statligt riskkapitalbolag med en verksamhet som ska bidra till att öka tillväxten och den internationella konkurrenskraften i Norrlands inland. Mittkapital i Jämtland och Västernorrland ABär ett investmentbolag för investeringar i Jämtlands och Västernorrlands län med ett kapital om 200 miljoner kronor och är ett helägt dotterbolag till Sjätte AP-fonden och finansieras till 50 % med EU-medel. Rosebo Invest ABinvesterar i utvecklingsprojekt främst i start- och utvecklingsfaserna inom diverse branscher. Ekonord Invest ABsom investerar i mindre och medelstora företag vilka bidrar till utvecklingen av